Írd le, fogalmazd meg az érzéseidet!

2018.02.15

Miért fontos ez?  Sokan képtelenek arra, hogy valódi érzelmeket fogalmazzanak meg, mert nem tudják szavaikkal kifejezni azokat. Legtöbbször a felszínesebb érzelmi skálán mozog a kommunikációnk: szeretlek, utállak, hagyj békén, hiányzol. Pedig, aki színesebben kommunikál, az színesebben is érez. Mennyivel pontosabb jelentéssel bír az, hogy jó volt hallani a hangod, mintha csak azt mondanánk, hogy hiányzol. Vagy azt mondani, repkedek, ahelyett, hogy azt mondanánk, örülök.

Minél árnyaltabban tudjuk megfogalmazni, amit érzünk (vagy éppen, amit nem érzünk), annál sokrétűbb és érdekesebb lesz az érzelmi életünk is. Ezért érdemes időről-időre gyakorolni és igen, kimondani pontosan, mit is érzünk. Egymás iránt, egy adott helyzetben, az orvosnál, kutyasétáltatás közben, nyaralás alatt, szülői értekezleten, színházban, stb.

Mint minden, ez is fejleszthető gyakorlással. Először talán nevetségesen fog hangzani, leírva látni pedig éppenséggel kellemetlen is lehet, ha őszintén és mélyen kifejezzük érzéseinket. De nem kell aggódni, a papír mindent kibír! Legyünk nyitottak, fogjunk hozzá bátran, mert ezzel csak nyerhetünk. Minél választékosabban tudjuk majd kifejezni, megragadni az élet egy-egy pillanatát, annál jobban meg is tudjuk majd élni.

Ha pedig meg kell küzdenünk az érzelmeinkkel, akkor is segítségünkre lesz ez a módszer, hiszen minél inkább tisztában vagyunk valamivel, annál inkább el tudjuk tenni a helyére, annál kevesebb energiánkba telik feldolgozni, legyen szó bármiről is. Tehát irány, fogj egy papírt és egy tollat vagy csak tölts néhány percet az érzelmeiddel kettesben!

Érdekel a személyiségfejlődés? Hiányzik egy társ? Keress meg itt: http://iraspszichologia.com/parkapcsolat/

HOZZÁSZÓLÁS

ÖN MIT SZÓL HOZZÁ?

Kapcsolat

  • Franyó Anna okl. grafológus
*kötelező mező
*Adatvédelmi irányelv: Adatait bizalmasan kezeljük és kizárólag ezzel a weboldallal összefüggésben használjuk fel. Soha nem adjuk ki az Ön adatait harmadik személynek.