Mi a legnehezebb a pályaválasztásban?

2018.02.07

Általában az, hogy a gyereknek kellene beteljesíteni, amit a szülőnek nem sikerült elérni. Szerencsés esetben a gyermek ugyanarra vágyik, amire a szülei és képességei is alkalmasnak mutatják rá. De mi van, ha nem?

Ebben az esetben két út áll a szülők előtt: vagy megpróbálják a gyereket rátenni a pályaválasztás során arra az útra, amelyik az ő saját álmaik felé viszi, vagy elengedik ezt és megkeresik, mire vágyik a gyerek maga.

Nem könnyű lépés egyik sem. A szülők sokkal több tapasztalattal rendelkeznek saját vágyaik és elszalasztott lehetőségeik tekintetében, sokkal több tanácsot tudnak adni a gyermeknek, hiszen akár évtizedek álltak a rendelkezésükre, hogy átgondolják, mit és hogyan kellett volna megtenniük. Ha a pályaválasztásnál egy új irány vagy ötlet merül fel, nekik is minden új lesz, sem kapcsolati-, sem tapasztalati tőkéjüket nem tudják átadni a gyereknek. Viszont a szülők is gazdagodnak, hiszen a gyerekkel együtt lehet megtanulni új dolgokat, felfedezni új területeket és új kapcsolatok köttethetnek. Ami pedig a legnagyobb siker, hogy a gyermek is a helyén lesz a társadalomban.

Természetesen a helyzet sosem ennyire fekete-fehér. Az érzések, vágyak, lehetőségek árnyaltabbak, sokszor egymással keverednek, és ember legyen a talpán, aki a pályaválasztás folyamatát végig átlátja.

Te is úgy érzed, hiányzik valami egyértelmű jel? Szeretnél biztosra menni? Kérj egy elemzést itt: http://iraspszichologia.com/palyavalasztas/

HOZZÁSZÓLÁS

ÖN MIT SZÓL HOZZÁ?

Kapcsolat

  • Franyó Anna okl. grafológus
*kötelező mező
*Adatvédelmi irányelv: Adatait bizalmasan kezeljük és kizárólag ezzel a weboldallal összefüggésben használjuk fel. Soha nem adjuk ki az Ön adatait harmadik személynek.